Social selling, hoe sociaal ben jij op social media?

sociaal op social mediaDat social media belangrijk is, is nu wel duidelijk. De grootste uitdaging voor veel gebruikers is echter het “social” zijn op social media. Als we via Facebook of Twitter met onze vrienden spreken gaat dat allemaal zeer persoonlijk en sociaal maar wanneer we klanten willen bereiken is het opeens een heel ander verhaal.

Veel organisaties weten dat klanten en prospects online te bereiken zijn. Twitter en Facebook zijn zeer geliefd voor het delen van content. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat alleen content delen eigenlijk hetzelfde is als ouderwetse marketing. En dat is juist wat organisaties claimen niet meer te willen doen!

Hoe word je sociaal op social media?

Luister naar je klant
Alles wordt door klanten gedeeld op social media, iedere aankoop, elk gevoel en iedere ervaring. Er is dus voor organisaties ontzettend veel waardevolle data online aanwezig. En deze data ligt letterlijk voor het oprapen! Neem de tijd om te zien waar je klanten over spreken, welke trends belangrijk zijn en waar je klanten wakker van liggen. Klanten delen op social media alles met je, je hoeft alleen maar te luisteren. Ben je opzoek naar de juiste prospect, decision maker of klant? De bio op Twitter of het LinkedIn profiel zegt veel en geeft jou vaak alle informatie die je nodig hebt.

Praat met klanten
Alle tweets, status updates, likes en reacties komen vanuit echte mensen. Achter elk profiel schuilt een echt mens. Elk bericht is dus een ingang voor het starten van een gesprek. Het mooie van social media is dat iedereen gelijk is. Of je nu tweet naar een CEO, VP of sales, iedereen is op dezelfde makkelijke manier te bereiken. Het mooie van social media is dat iedereen bereidt is om hulp te bieden. Je mag alles vragen, zolang je maar sociaal blijft!

Wees persoonlijk
Wanneer je Facebook of Twitter gebruikt met een bedrijven profiel mag je best persoonlijk zijn. Wanneer klanten bellen, mailen of andere contact hebben met jou organisatie verwachten zij ook een persoon om mee te spreken. Hetzelfde geldt voor social media, maak je profiel persoonlijk door content te delen als persoon. Hoe persoonlijker het contact met klanten via social media hoe sterker het vertrouwen van de klant wordt in jou organisatie.

Stop met vertellen hoe goed je bent!
Niemand zit te wachten op status updates over hoe geweldig jou bedrijf of jou product is. Laat andere gebruikers het werk voor je doen. Stel je op als adviseur, kenner in het vak of specialist en help anderen. Deel je kennis en ervaring en sta open voor meningen en ervaringen van klanten. Klanten zullen zelf gaan vertellen hoe enthousiast ze zijn over jou bedrijf of product. En wat is waardevoller en krachtiger dan een positieve ervaring van een klant? Positieve berichten zijn de perfecte content om te delen of te retweeten. Wie geloof jij eerder, een marketing campaign vanuit een organisatie of een positieve tweet van iemand die je volgt op Twitter?

Stop met zenden en wordt social! Wanneer je begint met “praten” op social media zal je snel merken dat je volgers aantal groeit, je imago sterker wordt en social media steeds leuker wordt!

Leave a Reply