Hoe social media het bezoekersaantal in de winkel verhoogt.

onderhandelingen-cao-metalektro-2013-werkgevers-shoppen
Social media kan door retail ondernemers voor verschillende doeleinden worden ingezet. Een van deze doelen is het bezoekersaantal in de winkels verhogen. Om het bezoekersaantal te beïnvloeden kan worden ingespeeld op het koopbeslissingsproces. Social media is hier een zeer geschikt middel voor!

De vijf fasen van het koopbeslissingsproces
Het koopbeslissingsproces bestaat uit vijf fasen. Deze vijf fasen doorloopt een consument tijdens het kopen van een product. Tijdens het doorlopen van de vijf fasen moet verschillende content worden ingezet.

1 Behoefteherkenning
De consument heeft behoefte aan een product. Een behoefte kan door relevante content bij de consument worden aangewakkerd. Dit kan door postieve berichten over een product op Facebook. Of inspirerende foto’s op Pinterest. Wanneer een consument geprikkeld wordt met relevante content zal er een behoefte ontstaan of zal een bestaande behoefte versterkt worden. Hoe sterker de behoefte naar uw product hoe groter de kans dat de consument uw winkel bezoekt.

2 Informatie zoeken
Wanneer een consument behoefte heeft aan een product zal de consument opzoek gaan naar informatie. Social media kan worden ingezet om 24 uur per dag vragen te beantwoorden. Maar ook als informatiebron is social media waardevol. Via Twitter kan informatieve content over producten gedeeld worden. Op Pinterest kan, door het inzetten van verschillende moodboards, de consument geïnformeerd worden over verschillende productgroepen. De consument kan 24 uur per dag informatie zoeken en vinden. Hoe beter u de consument informeert hoe sterker de consument zich verbonden voelt met uw organisatie. Dit vergroot de kans tot een bezoek aan uw winkel.

3 Evalueren van andere opties
Met de huidige kennis van de consument en beschikbare informatie kijkt een consument vaak verder dan alleen naar uw producten. Wanneer u op meerdere social media kanalen actief bent en de consument van de juiste informatie voorziet verkleint dit de kans dat de consument uiteindelijk voor uw concurrent kiest. Wederom wordt de kans vergroot dat de consument uw winkel zal bezoeken.

4 Aankoopbeslissing
Op het moment dat de consument uw product koopt is het belangrijk om online aanwezig te zijn. Door de inzet van social media kan u het positieve gevoel wat de consument over het product heeft versterken. Een mooie en inspirerende Facebook pagina versterkt de behoefte van de consument om zich aan een organisatie te binden. Maar u biedt de consument ook de mogelijkheid om de koopervaring online met zijn of haar netwerk te delen. U bevestigt de aankoop van de consument en u vergroot de kans dat de consument positieve woorden over u gaat delen met hun netwerk. Positieve ervaringen van een consument vergroten de kans op meer consumenten in uw winkel.

5 Evaluatie na aankoop
Na een aankoop beslist de consument of de aankoop de behoefte vervuld. Wanneer de consument thuis het product bekijkt of gebruikt kunnen vragen ontstaan. Door de inzet van social media kan de consument 24 uur per dag geholpen worden. Wanneer de consument ervaringen deelt op social media kunt u als organisatie deze ervaring delen en hierop reageren. U versterkt de merkbeleving en vergroot hiermee de kans dat uw klant terugkomt en andere consumenten ook uw winkel gaan bezoeken.

Social media is een must voor retail ondernemers!

One thought on “Hoe social media het bezoekersaantal in de winkel verhoogt.

  1. Dat is altijd interessant het koopbeslissingsproces. Door een data-analyse of publieksonderzoek te laten uitvoeren door EMC Cultuuronderzoeken kan er ook al veel informatie verzameld en geanalyseerd worden over de bezoekers.

Leave a Reply