Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 3

In mijn eerdere blogs social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 1 en deel 2 zijn de eerste 6 stappen naar succesvol zakelijk social media gebruik beschreven. In deze blog vindt u de laatste 4 stappen. Na het doorlopen van deze stappen kunt u dagelijks op de juiste manier uw doelgroep bereiken!

Stap 7 Het plaatsen van content
Content is bepalend voor het succes van uw social media gebruik. Alle berichten, nieuwtjes en weetjes die u deelt, zijn het gezicht van uw organisatie. Daarom is het van belang dat u zorgvuldig omgaat met de content die u deelt.
– Afhankelijk van het social media kanaal dat u gebruikt plaatst u 4 tot 6 keer per week content. (Wanneer u gebruik maakt van Twitter kunt u dagelijks berichten plaatsen)
– Deel verschillende soorten content: Informatieve content, commerciele content, content om de dialoog aan te gaan en fun content. Het is van belang dat u een goede balans vindt in de verschillende soorten content. Deze balans vindt u door te monitoren hoe u doelgroep op u content reageert.
– Bepaal voor u content deelt wat uw doel is. Content kan een commercieel doel hebben maar ook fun of herkenning bij de doelgroep kan een doel zijn. Na het plaatsen van uw bericht bepaalt u of uw bericht het doel bereikt heeft. Volgende berichten kunt u dan nog doelgerichter maken.
– Hoe beter u uw doelgroep kent hoe makkelijker uw content de juiste doelgroep bereikt. Speel met uw content in op herkenbare aspecten van de doelgroep. Dit kan door taalgebruik, lettertype, foto’s of waardevolle informatie zonder commercieel doeleinde.

Stap 8 Communiceren met de doelgroep
Wanneer u start met zakelijk social media gebruik en het delen van content is het belangrijk dat u gaat communiceren met uw doelgroep.
– Reageer snel op reacties van uw fans, laat uw fans zien dat u de geplaatste reactie hebt gelezen en deze begrijpt.
– Uw fans verwachten binnen een paar uur een reactie op de gestelde vragen of uitspraken. Probeer altijd dezelfde dag nog een reactie te plaatsen.
– Reageer op berichten van anderen waarin u of uw organisatie worden genoemd. Laat zien dat u het bericht gezien heeft. Op negatieve berichten kunt u gelijk reageren met een mogelijke oplossing. Positieve berichten kunt u beantwoorden met een “like” of “retweet”, hier is niet altijd een reactie nodig.
– Reageer ook op berichten die gerelateerd zijn aan u of uw organisatie. Hiermee laat u zien dat u betrokken bent bij uw vakgebied. Door uw kennis en ervaring te delen met anderen zonder commercieel doeleinde wordt u als bron betrouwbaar.

Het is belangrijk dat u altijd de dialoog aan gaat met uw doelgroep en fans. U betrekt uw doelgroep en fans bij uw organisatie en betrokkenheid levert uiteindelijk omzet op.

Stap 9 Blijf leren en ontwikkelen
Binnen de verschillende social media kanalen vinden er nog steeds grote ontwikkelingen plaats. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van social media gebruik. Omdat social media redelijk nieuw is, zeker voor zakelijk gebruik, is het belangrijk dat u blijft leren. Lees regelmatig artikelen over de ontwikkelingen met betrekking tot social media. Zorg ervoor dat u pagina of profiel up-to-date blijft met de laatste ontwikkelingen. Wanneer u de trends en ontwikkelingen volgt zal u merken dat het gebruik van social media steeds leuker wordt!

Stap 10 Gewoon doen!
De allerbelangrijkste stap wanneer u start met zakelijk social media gebruik is het gewoon doen. Begin met het delen van content en ervaar de kracht van social media. U zal merken dat social media gebruik het ondernemen nog leuker maakt!

Heeft u na het lezen van de 10 stappen nog vragen? Stuur mij dan gerust een bericht. Ik help u graag verder met zakelijk social media gebruik!

One thought on “Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 3

 1. Hi Wendy ,

  Ik heb het weer gelezen. Hoop dat veel ondernemers enthousiast worden!

  Heel veel succes in ieder geval.

  Groetjes, Mam xxx

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Op 27 mei 2013 om 20:57 heeft Retailpassie het volgende geschreven:

  > >

Leave a Reply