Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 2

In mijn vorige blog zijn de eerste drie stappen om social media zakelijk in te zetten beschreven. Deze blog beschrijft de volgende drie stappen naar succesvol social media gebruik.

Stap 4 Kies de social media kanalen waar u actief wil zijn.
U heeft uw doelgroep in kaart gebracht. Het is van belang dat u weet op welke social media kanalen uw doelgroep actief is. De meest gebruikte social media kanalen voor retail zijn:
– Facebook: biedt een tijdlijn waar vrienden elkaar kunnen volgen, kunnen reageren op elkaar en content kunnen “liken”. Er is op Facebook de mogelijkheid voor organisaties om betaald te adverteren. Facebook biedt mogelijkheden om; content te delen, te communiceren met de doelgroep, te adverteren en de doelgroep te monitoren.
– Twitter: een netwerk om te microbloggen. De gebruiker of organisatie kan in 140 woorden vertellen waar hij zich mee bezighoudt. Gebruikers kunnen andere gebruikers volgen en retweeten. Veel tweets bevatten een link naar andere social media of websites. Twitter biedt de mogelijkheid om; content te delen, te communiceren met de doelgroep en de doelgroep te monitoren.
– Pinterest (groeiend): biedt een platform waar de gebruiker foto’s, video’s en afbeeldingen kan delen. De gebruiker of organsiatie creëert een sfeerbord door het bewust kiezen van content. Andere gebruikers kunnen zien wat de gebruiker leuk vindt en welke stijl bij de organisatie past. In Nederland maken momenteel 530.000 mensen gebruik van Pinterest. Pinterest biedt de mogelijkheid om content te delen, sfeerborden te creëren en de producten op een mooie manier te delen met andere gebruikers.
– Instagram (groeiend): Een populair photo sharing plaform wat voornamelijk gebruikt wordt op mobile telefoons voor het bewerken van foto’s. Instagram biedt de mogelijkheid om foto’s te delen met de doelgroep. De doelgroep is altijd en overal te bereiken en hoeft niet achter de laptop te zitten om content te kunnen zien.

Bij het starten van social media voor zakelijk gebruik is het verstandig te beginnen met één social media kanaal. Wanneer u merkt dat het aantal volgers of fans snel groeit en u een groot bereik heeft met uw profiel kunt u uw social media kanalen gaan uitbreiden.

Stap 5 Omschrijf uw organisatie
Op alle social media kanalen waar u actief bent, wil u duidelijk communiceren waar u of uw organisatie voor staat. Informatie over u of uw organisatie staat vaak boven aan uw profiel en informeert al uw bezoekers. Om uw boodschap zo helder en duidelijk mogelijk te maken moet u met een aantal zaken rekening houden:
– Zorg er voor dat uw tekst kort en bondig is. Bezoekers van uw pagina of profiel klikken makkelijk en snel door en moeten in een zo kort mogelijke tijd weten waar u of uw organisatie voor staat.
– Jip en Janneke taalgebruik zorgt ervoor dat iedereen begrijpt wat u geschreven heeft. Bezoekers vinden het fijn om makkelijk geschreven teksten te lezen en hiermee vergroot u de kans dat een bezoeker doorleest en uw boodschap goed begrijpt.
– Zorg voor herkenning in uw tekst. Herkenning kan zijn; taalgebruik, logo’s, foto’s of uw huisstijl. Herkenning zorgt voor bevestiging wanneer een bezoeker opzoek is naar u, uw organisatie of gerelateerde onderwerpen.
– Informeer uw bezoekers met uw tekst. Geef bezoekers zoveel mogelijk informatie over u of uw organisatie.
– Maak uw tekst prikkelend en interessant voor uw bezoekers. Bezoekers moeten door uw tekst geprikkeld worden om u te gaan volgen of verder te lezen.

Stap 6 Contact maken met uw doelgroep
Bij het starten van social media gebruik communiceert u met een kleine groep volgers of fans. Ook voor social media geldt, u kunt beter een waardevolle kleine groep volgers of fans hebben dan een grote groep volgers of fans die niet van waarde zijn voor uw organisatie. Maak vanaf het eerste moment contact met uw fans en volgers en geef uw fans en volgers het gevoel dat zij waardevol zijn voor uw organisatie. Deze eerste fans en volgers zijn waarschijnlijk uw trouwe klanten en zeer waardevol voor uw organisatie!

Na het lezen van deze blog bent u weer drie stappen dichter bij het succesvol inzetten van social media!

One thought on “Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 2

Leave a Reply