Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 1

Ondernemen in de retail is uitdagender dan ooit. Om uw doelgroep te bereiken, te binden en te boeien is social media een must voor elke retail ondernemer in 2013.

Starten met social media voor zakelijk gebruik
Wanneer u als retail ondernemer start met het inzetten van social media begint u met het aanmaken van een account. Dit is slechts het begin. Om het starten met social media voor zakelijk gebruik eenvoudig en effectief te maken vindt u, in deze en de komende 2 blogs, 10 stappen naar een simpele start. Na het lezen van deze 10 stappen bent u klaar om uw doelgroep te bereiken op de plaats waar uw doelgroep actief is, op social media!

Stap 1 Luister naar uw doelgroep
Wanneer u start met social media is het belangrijk dat u weet wat er over u of uw organisatie wordt gezegd op verschillende social media kanalen. Begin daarom met het zoeken naar berichten over u, uw organisatie of onderwerpen die aan u of uw organisatie, product of dienst gerelateerd zijn. Vergeet bij het zoeken uw concurrenten niet. Door te luisteren leert u hoe uw doelgroep over u of uw organisatie denkt. Maar ook welke personen of organisaties veel invloed hebben op uw doelgroep. Luisteren geeft u een goed beeld van waar uw doelgroep zich mee bezig houdt. Hoe beter u naar uw doelgroep luistert hoe makkelijker het straks is om uw doelgroep met de juiste content te bereiken.

Stap 2 Het doel van social media
Wat wilt u met de inzet van social media gaan bereiken? Het is belangrijk om een doel te stellen voor u start met social media gebruik. Social media kan voor verschillende doeleinden worden ingezet, voorbeelden zijn:
– Naamsbekendheid: uw doelgroep informeren over u, uw organisatie, product of dienst
– Imago: uw imago, het imago van uw organisatie, product of dienst aanpassen of versterken
– Informeren: uw doelgroep informeren over ontwikkelen binnen uw organisatie of ontwikkelen betreft uw producten of diensten
– Omzet: producten of diensten verkopen door de inzet van social media
– Bezoekers: social media gebruikers prikkelen om uw winkel of organisatie te bezoeken
Het doel dat u wilt bereiken bepaald de inhoud van de content die u gaat plaatsen. Tijdens het starten van social media gebruik zorgt een duidelijk doel voor een effectieve strategie. Wanneer u gestart bent met social media gebruik zult u merken dat u meerdere doelen kunt bereiken door de inzet van social media.

Stap 3 Ken uw doelgroep
Uw content moet interessant en waardevol zijn voor uw doelgroep. U wilt uw doelgroep boeien en aan uw organisatie binden. Om uw content goed aan de laten sluiten op de interesses en behoeften van uw doelgroep moet u uw doelgroep goed kennen. Stel u zelf een aantal vragen om uw doelgroep in beeld te krijgen, voorbeelden zijn:
– Waar houdt mijn doelgroep zich mee bezig?
– Hoe besteedt mijn doelgroep de beschikbare vrije tijd?
– Door wie laat mijn doelgroep zich beinvloeden?
– Welke interesses heeft mijn doelgroep?
– Hoe zou ik een persoon binnen mijn doelgroep omschrijven?
Deze informatie vormt de basis voor de content die u gaat delen. Bewaar alle informatie die u heeft over uw doelgroep en gebruik deze wanneer u inspiratie nodigt heeft voor het ontwikkelen van content.

Dit zijn de eerste 3 stappen naar een succesvolle social media strategie. Social media geeft u een nieuwe kijk op uw organisatie en doelgroep. En elke stap brengt u dichterbij uw doelgroep en een succesvolle onderneming!

2 thoughts on “Social media voor retail ondernemers in 10 stappen deel 1

Leave a Reply