Waarom social media een must is voor de retail

De consument van 2013 is veranderd. Daar kunnen we niet meer omheen. Voor de retail betekent dit een andere manier van werken, een nieuwe manier van werken. Dit betekent nieuwe wegen in slaan, werknemers anders opleiden en uiteraard online aanwezig zijn. De offline beleving die de consument ervaart in de winkel verwacht de consument ook online op social media. De consument wil u dag en nacht kunnen bereiken en ziet geen verschil meer tussen online of offline contact.

Voor een aantal retailers in Nederland is social media nog een eng woord. Sommige retailers beweren al te laat te zijn. En andere zijn van mening dat social media veel te ingewikkeld en tijdrovend is. Maar beste ondernemers, social media is geen keuze maar een must voor succesvol ondernemen in 2013. Wanneer alle 8 voordelen van social media gebruik in de retail worden opgesomd kan geconcludeerd worden dat retailers die nu niet instappen letterlijk de boot missen naar 2014.

Voordeel 1. Het bereiken van de doelgroep.

U wilt uw doelgroep bereiken. Stel u zelf de vraag via welk medium u uw doelgroep kan bereiken. Grote kans dat het antwoord social media kanalen zijn. Bijna alle consumenten in Nederland zijn actief op een of meerdere sociale media kanalen. Dit betekent dat u voor relatief kleine investering snel een groot bereik heeft. U kunt uw doelgroep bereiken via een kanaal waarvan u weet dat uw doelgroep er actief gebruik van maakt.

Voordeel 2. Leren van de doelgroep

Social media is uitermate geschikt om te monitoren wat er gezegd wordt over u of uw organisatie. Consumenten hebben de behoeften om online meningen, ervaring en kennis te delen. Dit biedt u de uitgelezen kans om te achterhalen waar de verbeterpunten liggen voor uw onderneming of product. Uiteraard zijn de complimenten en lovende woorden voor u en uw werknemers reden om met een grote glimlach aan het werk te zijn.

Voordeel 3. Imago en reputatie versterken

Elke onderneming en product heeft een imago en reputatie bij de consument. Een imago of reputatie is moeilijk te veranderen maar ook het vast houden van een sterk imago is voor vele ondernemers een grote uitdaging. Social media biedt u de mogelijkheid om dagelijks op een leuke en snelle manier bezig te zijn met uw imago. Door het plaatsen van foto´s, het delen van informatieve updates en uitzetten van wedstrijden laat u iedere keer zien waar uw organisatie of product voor staat. U kunt online een beleving creëren die u aan uw consument wil laten zien. Door de inzet van social media kunt u uw consument letterlijk aan de hand mee nemen in uw wereld.

Voordeel 4. Leveren van klantenservice

Wanneer de consument uw winkel bezocht heeft en wellicht een aankoop heeft gedaan wilt u dit goede gevoel bij de consument voortzetten. Door de inzet van social media kunt u na sluitingstijd van uw winkel uw klant toch verder helpen met vragen. Meningen, opmerkingen of uitspraken die online over u, uw organisatie of aan u gerelateerde onderwerpen worden geuit kunt u snel en juist beantwoorden. Uw consument zal zich door u gehoord voelen en begrepen.

Voordeel 5. Samenwerken met uw klant

De consument van 2013 heeft overal een duidelijke mening over. Daar kunt u uw voordeel mee doen. Ga het gesprek aan met uw consument. Dit kan offline in de winkel of online via social media. In de winkel zal u leuke gesprekken krijgen wanneer u echt naar de mening van de consument vraagt. En online zal u snel antwoord krijgen als u uw klant betrekt bij het samenstellen van uw collecties, het kiezen van aanbiedingen en het opzetten van prijsvragen.

Voordeel 6. Onderscheiden van de concurrent

Wanneer u de juiste balans weet te vinden door het samen laten smelten van de online beleving en de offline beleving in de winkels zal u een sterk en eenduidig beeld naar uw consument zenden. Dit zal er voor zorgen dat de consument zich wil binden aan uw organisatie. Hiermee onderscheidt u zich van uw concurrenten omdat u duidelijk laat zien waar u en uw organisatie voor staan.

Voordeel 7. Makkelijk vindbaar voor de consument

De consument is opzoek naar informatie. Internet biedt consumenten alle ruimte om informatie te vinden. Wanneer u actief bent op verschillende social media, zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest vergroot dit de kans dat de consument met zijn zoektermen bij u terecht komt. Het gebruik van hashtags (#) zorgt ervoor dat de consument u nog makkelijker kan vinden. Wanneer de consument actief zoekt op internet kan uw aanwezigheid op social media het verschil maken ten opzichte van uw concurrent.

Voordeel 8. Social media is vooral heel leuk

Als u start met het gebruik van social media en gaat luisteren naar uw consument zal u ervaren wat social media zo leuk maakt. Positieve reacties op uw updates, complimenteerde uitspraken van consumenten over uw organisatie en oprechte meningen die de consument met u deelt zullen het ondernemen nog leuker maken!

 

 

5 thoughts on “Waarom social media een must is voor de retail

  1. Beste Cor,

   Dat vind ik super leuk, dank je wel!
   Ik heb een van je boeken gebruikt voor mijn scriptie dus ik vind het een eer dat je mijn bericht wil delen!

   Groetjes Wendy

  1. Dat is toevallig! Maar volgens mij ben je wel een kenner en professional in de retail en mode. Dus in mijn ogen blijft het een groot compliment om op je website te mogen staan!

   Groetjes Wendy

Leave a Reply