Werken met klanten is een toneelstuk

Er stopt hier geen bus, echt niet…

Het meisje kijkt me verbaast aan. Ik heb haar zo juist vertelt dat er geen bussen stoppen bij onze paskamers. Al ruim een half uur lopen klanten langs haar heen om een andere maat broek te pakken of de gepaste kleding terug te hangen. Toen ik haar vroeg om bij de paskamers te gaan staan bedoelde ik niet letterlijk er gaan staan. Wanneer je bij de paskamers staat maak je contact met klanten en help je klanten. Je gaat niet met je handen in elkaar vooruit staan kijken. Want dan denkt iedereen dat er bussen stoppen bij onze paskamers..

Werken met klanten is een groot toneelstuk. Een toneelstuk dat steeds leuker wordt wanneer je beter wordt in je rol. De klant die onze winkels bezoekt bepaald het script. En ondanks dat alle klanten verschillend zijn, zijn bijna al onze klanten te plaatsen in verschillende scripts.

Het jonge, onzekere meisje

Het jonge, onzekere meisje is te herkennen aan haar gesloten, onzekere houding. Ze loopt samen met haar moeder door de winkel, haar haren verbergen een deel van haar gezicht. Terwijl zij door de winkel lopen laat haar moeder enthousiast verschillende kledingstukken zien. Nog voor haar dochter zuchtend de paskamer in gaat kijkt de moeder een paar keer wanhopig jou kant op. Wanneer het meisje aan het passen is pakt haar moeder jou bij je arm. “Kan jij niet wat dingen laten zien? Van mij neemt ze toch niets aan”. Het startsein om te beginnen met verkopen. Wanneer je de juiste artikelen laat zien zullen moeder en dochter veel kopen. Beide beleven ze geen plezier aan shoppen en hoe sneller het voorbij is hoe beter de ervaring. En veel kleding bij jou kopen betekent dat moeder en dochter verlopen niet meer op stap hoeven. Kies nooit partij voor de moeder of dochter. Moeder betaalt, maar de dochter bepaald welke winkels bezocht worden.

De trendy jonge dame

De jonge trendy dame ziet er goed uit. Ze heeft een neus voor mode en bij binnenkomst bekijkt ze je van top tot teen. Ze laat de mooie stoffen door haar handen glijden en houdt verschillende kleuren bij elkaar om combinaties te zien. Deze klant heeft verstand van mode. Biedt haar geen basis artikelen aan. Deze dame is gevoelig voor de woorden; nieuw, trendy en net binnen. Wanneer je erbij vertelt dat niet iedereen dit durft te dragen omdat andere klanten dit te extreem vinden is de verkoop zo goed als rond. Praten over de laatste trends en ontwikkelingen zullen er voor zorgen dat ze regelmatig terug komt.

Het basis meisje

Het basis meisje geeft niet zoveel om kleding. Zij ziet er vaak simpel uit en houdt van kleding die lang mooi blijft. Het mag best wat meer kosten als zij de kleding maar vaak kan wassen en lang door kan dragen. Dit meisje is gevoelig voor artikelen die in meerdere kleuren verkrijgbaar zij en neemt makkelijk meerdere kleuren per kledingstuk mee.

De mede shopper

De mede shopper is te herkennen aan de plof die klinkt als hij of zij neer ploft op de krukken bij de paskamers. De mede shopper moet wachten en wil zo snel mogelijk weg. Zorg dat je goed contact maakt met de mede shopper. Maak het gezellig en geef je klant de tijd om te passen. De mede shopper zal je klant sneller overtuigen om een artikel te kopen als hij of zij een goed gevoel bij je heeft.

De laatste klant

En dan is er nog een groep klanten, klanten zoals jij en ik. Help deze klanten zoals je zelf geholpen wil worden. Vriendelijke begroeten, een simpel praatje en een oplettend oog bij het zoeken van de juiste maat. Eerlijk advies bij de paskamer en een goede afronding bij de kassa. Alle klanten zijn mensen en mensen houden van gezelligheid en eerlijkheid. Een klant komt terug als de beleving in de winkel klopt. Het personeel in de winkels is een groot onderdeel van de beleving. Als een klant een bezoek als prettig ervaart en door jou goed geholpen wordt komt zij snel terug. En voor je het weet heb je een vaste klant.

En voor al het personeel in de winkels die op de bus staan te wachten, dat kan je echt beter op het busstation doen.

Leave a Reply