Winkelen is een beleving

VERO MODA WinterswijkRolrekken en bergen kleding laten de klant thuis komen.

Het is maandagmiddag 2 uur.  De winkel oogt rommelig vanwege devolle rolrekken die de verschillende looppaden blokkeren. Ik doe mijn uiterste best om de laatste artikelen een plaats te geven. We zijn al vroeg begonnen maar helaas waren we net niet klaar toen de winkel om 1 uur open ging. Vroeger voelde ik me bezwaard als de winkel rommelig was. Tegenwoordig maak ik me niet meer druk, klanten vinden het heerlijk, neuzen in de volle rolrekken en de rommelige tafels!

Er is een groot verschil tussen online shoppen en shoppen in winkels. Het bezoeken van winkels is een beleving voor klanten. Tenminste, als je winkel uitnodigend is voor klanten. En klanten willen we graag in onze winkels dus spellen we in op de beleving van de klant.

Zoals ik al eerder zei is de consument nieuwsgierig. Wanneer er rolrekken in de winkel staan betekent dit voor een klant dat er iets gebeurd is. Haar nieuwsgiergheid zorgt ervoor dat deze rolrekken uitvoerig bekeken worden. Regelmatig hing ik artikelen die niet goed verkocht tijdelijk op een rolrek. Tot ik de juise plaats voor de artikelen had gevonden. Al snel bleek dat de niet verkopende artikelen vanaf het rolrek wel gekocht werden. En artikelen die verpakt uit de doos gepresenteerd worden zijn een stuk interessanter dan wanneer zij mooi gestoomd in de winkel hangen. Kleding waar personeel in winkels actief mee bezig is trekt aandacht van de klant.

Een consument moet zich thuis voelen in de winkel. Strak gevouwen kleding op een tafel schrik een klant af. Wanneer een tafel er wat rommelig uitziet is de drempel veel lager om de juiste maat in een stapel te zoeken. Ook overvolle wandrekken schrikken de klant af. Niemand vindt het leuk om een top uit het wandrek te pakken waarbij gelijk drie broeken mee komen.

Dit wil niet zeggen dat merchandisen (het inhangen van kleding) niet belangrijk is. Dat is het namelijk wel. De consument weet misschien heel veel maar vindt het toch wel heel makkelijk als een complete set bij elkaar hangt. Zodat zij weten dat ze de juiste combinatie kopen. Een “veilige” aankoop versterkt het gevoel van thuis voelen. Regelmatig merchandisen op de juiste manier zorgt er voor dat klanten steeds nieuwe artikelen zien. Door artikelen te verplaatsen wordt de klant bij elk bezoek verrast door de, in hun ogen, nieuwe collectie. Zo kan een artikel wat eerst op tafel lag en niet verkoopt juist heel goed verkopen op een rek.

Het voelen van materialen, het zien van combinaties en het zoeken naar de juiste artikelen prikkelt de consument om te kopen. Online shops bieden de consument alleen losse artikelen op een foto. Geen rolrekken die in de weg staan of tafels met bergen kleding. En dat is nou net waar onze klant naar op zoek is!

Leave a Reply