Retail en sociale netwerken, vriend of vijand?

Met mijn handen vol zwarte truien loop ik tegen een meisje omhoog. Ik excuseer me maar ze lijkt de botsing niet eens opgemerkt te hebben. Het meisje is een bezoeker van onze winkel die met haar gedachten duidelijk niet bij het shoppen is. Haar Blackberry krijgt alle aandacht terwijl ze af en toe wat mompelt naar haar vriendinnen. Haar vriendinnen zijn ondertussen foto’s van elkaar aan het maken om deze op Twitter te plaatsen. Een meisje aan de kassa heeft haar limiet bereikt en maakt snel met haar Iphone nog wat geld over. Voor in de winkel hoor ik een mobieltje af gaan. Een meisje graait in haar tas en vertelt uitvoerig aan haar vriendin hoe schandalig de Facebook update van haar vriendje was…

Het is duidelijk waar onze doelgroep te vinden is, online. Om te zien hoe actief mijn doelgroep online is test ik drie bekende sociale netwerken. Ik begin met Facebook en maak voor iedere winkel een eigen bedrijven pagina aan. Met een kortingsactie proberen we zo snel mogelijk een hoog aantal ‘ik vind dit leuk’ te verzamelen. Bezoekers reageren enthousiast en al snel vullen de pagina’s zich. Opvallend is dat klant in de winkels vragen naar artikelen die zij op Facebook hebben gezien. Ook ontvang ik priveberichten met vragen naar artikelen. Een kortingsbon die geprint kan worden vanaf Facebook bevestigd wat ik al dacht, de kracht van Facebook werkt. De geprinte bonnen worden zeer regelmatig in de winkels ingeleverd.

Maar ook Twitter trekt mijn aandacht. Dagelijks scan ik deze website op #veromoda. Ik beantwoord vragen over retouren, problemen en collecties. Tot mijn verbazing zie ik regelmatig tweets van meiden die in onze winkels werken, vol enthousiasme over hun baan. Maar ook van klanten die foto’s plaatsen van hun outfits die zij bij Vero Moda hebben gekocht! Een enkele negatieve opmerking op Twitter weegt niet op tegen de positieve woorden die klanten over ons spreken. Dit is gratis reclame die voor onze klanten zeer waardevol en geloofwaardig is!

Mijn aandacht wordt ook getrokken door Instagram. Een app waar de gebruiker op een simpele manier foto’s kan bewerken. Dagelijks plaats ik foto’s van collectie in de winkels. De vindbaarheid van de foto’s versterk ik met hashtags (lees: #). Al snel worden met foto’s geliked door mensen over de hele wereld. Het bereik is gigantisch, tot mijn verbazing. Helaas is onze doelgroep nog niet heel actief op deze app. In de toekomst zou het een goede ondersteuning zijn. Voor nu is het vooral heel leuk om de verschillende foto’s de hele wereld over te laten gaan.

Opvallend is dat sociale netwerken onze doelgroep niet naar de online winkels leiden maar naar ons, de “stenen” winkels. Nu ik actief bezig ben met de verschillende sociale netwerken weet ik dat mijn doelgroep daar makkelijk en laagdrempelig te bereiken is. Online zijn, bereid zijn om te delen en de interactie aan te gaan. Daarom denk ik dat retail branche de online wereld niet mag vergeten. Als retailer moet je daar aanwezig zijn. Voor mij is de online wereld absoluut geen straf, het biedt de mogelijkheid om mijn klanten nog beter te leren kennen. En stiekem vind ik het ook gewoon heel erg leuk op sociale netwerken rond te neuzen!

Leave a Reply