De klant van 2012

Ruim 8 jaar geleden maakte ik kennis met de indrukkende retail wereld.

Ik sprak de eerste klanten aan en verbaasde me over de vele werkzaamheden die bij een winkel komen kijken. Met veel plezier kleedde ik mijn eerste mannequins aan, stelde ik mijn eerste tafels samen en hing ik voor het eerst een winkel om. Ik raakte gefascineerd door het combineren van kleuren en stijlen en haalde voldoening uit alle werkzaamheden in de winkel. Maar ik raakte verliefd op het contact met klanten…

Klanten boeien me, hun manier van denken en doen. Aan het begin van mijn grote retailavontuur waren klanten voor mij bezoekers die ik adviseerde. Bezoekers die na een half uur vertrokken met een glimlach op hun gezicht en een goed gevulde tas. Ik kende geen crisis, geen bezuinigingen en geen zware tijden. Klanten waren er altijd, doordeweeks genoeg om een dag lekker te werken en in het weekend genoeg om een dag om te laten vliegen. Ik genoot van deze dagen.

De klant van 2012 is anders. Deze klant heeft kennis over de producten, kent de concurrent en laat zich niets wijsmaken. Gelukkig bezoeken klanten nog regelmatig onze winkels wat niet vanzelfsprekend is. De klant van 2012 is fascinerend, uitdagend en vooral erg leuk. Wanneer ik nog steeds geniet van een doos nieuwe collectie deel ik deze beleving graag met de klant van 2012. De klant is nieuwsgierig. Het betrekken van de bezoekers bij de wereld van retail is één van de sleutelwoorden. Nieuwe collectie, uit de doos adviseren aan je bezoekers heeft een slagingspercentage van 80%. Onze klant is koning en verwacht zo behandeld te worden, terecht, zeker in 2012. We willen allemaal ons geld aan de juiste producten besteden, bij de juiste mensen.

De klant van 2012 wil eerlijk en oprechtadvies. Zij verwachten op alle gebieden de hoogste kwaliteit. En de laagste prijs, dat dan weer wel. Personeel in winkels komen niet meer weg met lange verhalen over het weekend. Er wordt kennis verwacht en een professionel houding. Het niveau stijgt onder winkelpersoneel. In mijn ogen een positieve ontwikkeling.

Een mooie, betaalbare collectie is een must voor de klant van 2012. De collectie moet de klant prikkelen, aanspreken en fascineren. Onze klant weet wat mode is. De collectie van onze concurrent is geen geheim. De collectie moet binnen handbereik zijn, op rijkbare hoogte en snel te beoordelen zijn op prijs. Onze klanten houden van mooie kleuren, stoffen en samenstellingen, net als ik.

Maar het mooiste van de klant van 2012 is zijn behoefte om te spreken. Een menig te geven, een vraag te stellen en om advies te vragen. Tijd speelt geen rol en dat is wat onze klant ook van ons verwacht. Dus wanneer ik klanten help heb ik alle tijd en energie. En steek deze in een geslaagde ervaring die onze klant op doet tijdens een bezoek aan een van onze winkels. Zodat de klant van 2012 met een glimlach op het gezicht onze winkel verlaat. En genoten heeft van een bezoek, met of zonder aankoop. Ik geniet nog steeds van het contact met klanten. De klant van 2012 is fascinerender dan ooit..

One thought on “De klant van 2012

Leave a Reply